Ontdek het gezicht achter.... 't Rood Huys

Wie ben je en wat is je zaak?

Ik ben Jan Vander Elst en startte 37 jaar geleden een pottenbakkerszaak in de Dijlemolens in Leuven.
In 2012 verhuisde ik mijn atelier naar ’t Rood Huys in Leuven en nam de naam van de residentie (een gerenoveerd pand – vroegere KBC-gebouw) over voor mijn galerij. Ik ben na al die jaren een ervaren keramist en heb aan heel wat uiteenlopende projecten gewerkt waarvan resultaten te vinden zijn op mijn website. In de zaak kan je terecht voor een gevarieerd aanbod van servies, schalen, vazen, mozaïeken, reliëftegels…Er zijn zelfs een aantal gerenommeerde restaurants die hun servies bij mij bestellen. afbeelding

Vertel eens wat meer over je zaak? Hoe ben je op het idee gekomen?

Nadat ik in 1984 mijn zaak startte heb ik me aangesloten bij het "Pottenbakkerskollektief". Het was een groep van ambitieuze pottenbakkers die samen tentoonstellingen opzetten en zelf een vakblad "Draaischijf" uitbrachten. Tijdens onze samenkomsten wisselden we kennis en ervaringen uit wat het niveau van ieders werk ten goede kwam.

In de jaren 90 en tot 2010 nam ik regelmatig deel aan keramiekmarkten en beurzen/tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Met de verhuis van mijn atelier naar de Parijsstraat heb ik me bijna uitsluitend beperkt tot verkoop van mijn werk in mijn galerij.

Sinds 2020 maak ik voor stad Leuven de cadeaus voor alle trouwers in onze stad. afbeelding

Wat is je favoriete item/creatie in je eigen zaak?

Op veel van mijn serviesgoed – vooral op de mokken – teken ik figuurtjes –eigenlijk zijn het kopvoeters– die als een soort handtekening voor mijn keramiek zijn gaan fungeren.

Wat ik ook veel doe is sjablonen maken van vogels en figuren die ik als een soort print op mijn keramiek zet en inkleur met glazuren, maar ook dikwijls met goudluster. afbeelding

Welke andere zaak binnen Cadeaubon Leuven vind je een aanrader?

Ik heb veel bewondering voor het werk van Sofie Vanoosthuyse & Co. Zij heeft haar zaak hier nog in de Parijsstraat gehad en verkocht toen ook mijn keramiek. Ook zij is steeds op zoek naar nieuwe creaties en combineert haar juwelen in haar zaak met de verkoop van creaties van andere ambachtsmensen.

Ontdek hier meer over 't Rood Huys of koop je cadeaubon online en ga er meteen langs!

Dit is een artikel op de website van Cadeaubon Leuven